RADIO MEGA, OULU, OTTEITA LYLY RAJALAN KIRJASTA RAJALANSA KAIKELLA OSA 5.

Kontaktiohjelma

Olin ollut radiossa lähes kymmenen vuotta ja lähes päivittäin suorassa lähetyksessä. Arkipäivinä olin juontovuorossa klo 14-18. Lisäksi tein paljon viikonloppuja ja juhlapyhiä. Minulla oli myös kaksi omaa ohjelmaa ”Guuluugo guuntelen” perjantai-iltaisin ja ”Lylyn lykkimät ja pässin pökkimät” lauantaisin. Perjantain ohjelma oli nimensä mukaisesti kontaktiohjelma johon kuulijat saivat soittaa. Aiheita ei ollut rajattu mitenkään. Johtoa pitkin saattoi tulla ihan mitä tahansa koska minkäänlaista suodatinta ei ollut. Otin puhelut suoraan lähetykseen tietämättä mitä milloinkin tuleman piti. Käytin itsekin ankaraa kieltä jota ei ollut aiemmin radiossa kuultu.

Lylyn lykkimät

Lauantain alkuillan ohjelmassa kertailin viikonlopun iltapäivälehtien satoa ja annoin palaa omalla tyylilläni. Ilmoitin myös illan viihdekohteen ja pyysin halukkaita ilmoittautumaan studion numeroon musiikin aikana. Illan kierrokselle haluavista arvoin mukaan 2-3 henkilöä. Kuskina lauantain matkoilla oli lähes aina innokas valokuvaaja Markku Laine. Lähdimme toisillemme oudolla ryhmällä tapaamaan illan esiintyjiä milloin minnekin. Pisimmän reissun teimme Keski-Pohjanmaalle jossa esiintyivät sen ajan tähdet, Ville Virtasen ja Aki Raivion roolihahmot ”Aki ja Turo”. Pojat eivät meinanneet antaa millään haastattelua mutta ajoimme sinnikkäästi heidän perässään niin kauan että he antautuivat ja olimme puhelimitse suorassa lähetyksessä Megan iltakuulijoille. Tapasin radioaikana lähes kaikki maamme huippuartistit joista osa oli tosin minulle tuttuja jo muusikkoajoiltani.

Paulan pyydykset

Paula Koivuniemen artistiuran ensimmäinen konserttikiertue alkoi Madetojansalilta Oulusta. Kävin päivällä jututtamassa häntä nauhalle iltapäivälähetykseen. Paula kysyi että kai tulet illalla konserttiin. Totta kai. Kun hän kuuli että lopetan radiossa klo 18 hän pyysi minua tulemaan heti silloin konserttitaloon. Menin sinne suoraan radiosta ja astelin kapellimestarin huoneeseen joka yleensä toimii vierailevien taiteilijoiden pukuhuoneena. Koputin oveen ja Paula pyysi sisään. Hän oli vasta pukeutumassa joten pyysin anteeksi ja olin laittamassa ovea kiinni. Paula sanoi vaan että tuu sisälle, hän kiinnittää vaan nämä pyydykset. Hänellä oli yllään todella tyylikäs musta alusasu ja hän oli juuri kiinnittämässä sukkanauhoja. Ihastelin alusasua ja kysyin minkä merkkiset ne olivat. Merkki oli kuulemma ranskalainen ”Chantelle”.

Yön mustat

Kiertueella oli mukana myös Paulan isä Mauri jonka haitarin säestyksellä Paula esitti konsertissa kaksi laulua. Paula oli aloittanut aikoinaan uransa nimenomaan Maurin orkesterin solistina. Konsertti oli suuri menestys ja tietysti loppuunmyyty. Konsertin jälkeen haastattelin nauhalle vielä konserttivieraita ja Paulaa hälisevässä nimikirjoitustilanteessa. Koko esiintyjäkaarti oli menossa syömään kiinalaiseen ravintolaan ja minutkin pyydettiin mukaan. Kävin ensin radiossa editoimassa aamutoimittajaa varten pätkän yleisön haastatteluja. Studion hiljaisuudessa minulle syntyi idea. Nimikirjoitusten hakijoiden haastattelujen taustalla kuului yleisön hälinää. Haastattelujen loppuun tallensin nauhalle täysin äänettömässä studiossa kuiskaavalla äänellä lauseet jotka saivat seuraavan aamun kuulijoiden mielikuvituksen laukkaamaan: ”Rakkaat Radio Megan kuulijat, ennen kaikkea miehet. Paula Koivuniemi käyttää nykyään ranskalaisia ”Chantelle”-merkkisiä alusasuja. Viime yönä ne olivat väriltään mustat.” Sain luotua kuulijoille harhakuvan että olisin viettänyt yön Paulan kanssa. Menin radiosta esiintyjien seuraan kiinalaiseen ravintolaan. Minulle oli varattu paikka Paulan isän vierestä. Annoin hänelle kuulokkeet ja pyysin kuuntelemaan minkälaisia tuokiokuvia olin äänittänyt konsertin jälkeen. Nauhan lopussa Mauri räjähti nauruun ja sanoi: ”Tässä on tyyliä. Hyvä Lyly.” Sain häneltä näin hyväksynnän tekemääni jekkuun. Yleisön haastattelut loppukuiskaukseni kera ajettiin kuulijoiden korviin aamujuontajan lähetyksessä. Lenita Olin tutustunut Lenita Airistoon jo 12-vuotiaana kun hän kiersi maata Niilo Tarvajärven kanssa television ”Laatikkoleikki”-ohjelmaa tekemässä. Vuosikymmeniä myöhemmin aina kun Lenitalta ilmestyi uusi kirja pyysin hänet Oulussa vieraillessaan kertomaan kirjastaan myös radioon. Lenita piti syntymäaikaansa vielä tuolloin visusti salassa. Tiesin että hän oli syntynyt 1.1.1937. Lenita oli taas kerran haastateltavana ohjelmassani aivan vuoden 1997 alussa jolloin hän oli juuri täyttänyt 60 vuotta. Sanoin haastattelun lopussa: ”Rakkaat Radio Megan kuulijat. Nyt tapahtuu jotakin ainutlaatuista.” Pussasin Lenitaa suoraan suulle niin että moiskaus kuului varmasti radiossa ja sanoin mikrofoniin että tämä oli ensimmäinen kerta elämässäni kun suutelin seitsemääkymmentä käyvää naista. Olemme Lenitan kanssa ystäviä edelleen.

Uusille urille

Olin ylittänyt jo monella vuodella sen ajan jonka olin aiemmin samassa työpaikassa viihtynyt. Sanoin itseni irti tammikuussa 1997. Jonkinlaisen muiston kai olin jättänyt Radio Megan kuulijoihin koska viimeisenä työpäivänäni kaikki kerran tunnissa luetut uutiset alkoivat: ”Radio Megan pitkäaikainen toimittaja Lyly Rajala on tänään irtisanonut itsensä radion palveluksesta ja suuntaa kohti uusia haasteita.” Radio Mega oli varsinainen pioneerityön tekijä suomalaisten paikallisradioiden historiassa. Nuorista untuvikoista syntyi monia median ammattilaisia: Marja Keskitalo toimii maamme kuunnelluimman radiokanavan, Ylen Radio Suomen kanavajohtajana, Juha Salla on Ylen Lapin radion päällikkö. Jukka Rossi jäi juuri eläkkeelle Ylen Kainuun radion päällikön vakanssilta. Yleä palvelevat toimittajina myös Maisa Veräjänkorva, Tiina Santala ja Soile Suvanto Oulussa, Juha Peltoperä Kemissä, muutama muu Rovaniemellä sekä Miia Kaarlela Yle Puheen taajuudella Tampereella. Tanja Huutonen on MTV:n uutistoimittaja, Kari Mokko toimi viimeksi valtioneuvoston tiedotusjohtajana. Radion perustaja ja toimitusjohtaja Jorma Yypänaho luotsaa talvisin teatteri Rioa Oulun keskustassa ja kesäisin Suomen suurinta 3000 katsojaa vetävää Meri Oulun kesäteatteria Toppilassa. Megan aikaisista toimittajakollegoista on kaksi jo poistunut joukostamme. Suuren suosion Oulun kaupunginteatterin näyttelijänä ja television ”Naapurilähiön” hammaslääkärinä sekä toimittajana Megassa saavuttanut Pertti ”Pepe” Hakala kuoli syöpään muutama vuosi sitten. Päätoimittajanakin Megassa toiminut Sirpa-Liisa Pikkuaho kuoli sairauteen uudessa kodissaan Fuengirolassa Espanjassa muutama vuosi sitten. Radio City Oulu nimellä toimivassa entisessä Megassa Kärppien kaikki ottelut selostaa suorana edelleen Ari Stenius kuten jo vuonna 1988. Lahdesta Radio Megan toimituksen päälliköksi 1997 tullut Mikko Mesiäinen vaihtoi alaa ja omistaa nykyisin suositun Heinäpään Oluttuvan Oulussa.

Teos, kust. Haipeli Oy, 2014

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.