RADIO ANTAA ÄÄNITAUSTAN, HS:N ARTIKKELI 27.8.1993

”Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa” -sananlasku sopii oivallisesti radio 957:n toimitussihteerin Timo Honkalan vastaukseen (HS 21. 8.) toimittaja Matti Posion arvosteltua radiota pelkäksi puhelinjukeboxiksi. Posion juttu oli innoittanut myös ex-radiotoimittaja Pirkko Tuomista tarttumaan kynänvarteen. Tuominen arvosteli Yleisradiota henkisestä taantumasta.

Tampereella asuvana ja ”ysiviisseiskaa” jonkin verran kuunnelleena voin sanoa, että Posio on tietyssä suhteessa oikeassa kutsuessaan radiota pelkäksi jukeboxiksi. Kun tietokone ehdottaa toimittajille soitettavat kappaleet, radion musiikkilinjaa voidaan muuttaa vain muutamalla näppäimen painalluksella ja lähes puolet (klo 18-05) lähetysajasta on annettu palkkakulujen pelossa pelkän jukeboxkoneen hoidettavaksi, on mielestäni menty automatisoinnissa hieman liian pitkälle.

Kone ei koskaan voi korvata ihmistä – ainakaan radiossa. Jos tähän ollaan menossa muillakin maamme paikallisradioasemilla, en enää ihmettele, miksi maassamme on yli 519000 työtöntä.

Miksi 957 on suosituin radioasema Tampereella? Aseman suosio perustunee lähinnä musiikkiin ja siihen, että radio lähettää omien sanojensakin mukaisesti ”ohjelmavirtaa”. Nykyajan radionkuuntelija kun käyttää yleensä radiota vain taustamusiikkina, eräänlaisena ääniympäristön täytteenä.

Koko perhe ei enää keräänny radion ääreen odottamaan jotakin tiettyä lähetystä kuten vuosikymmeniä sitten. Ainakaan minä en jaksa aamiaispöydässä tai päivällistä syödessäni kuunnella tylsiä jorinoita Suomen talouspoliittisesta tilanteesta tai eläkeläisten tuloeroista. Tässä suhteessa Yleisradio on jäänyt mielestäni pahasti jälkeen paikallisradioista.

Radiomafiakin nykyaikaisimpana Yleisradiokanavana lähettää liikaa ”Ugandalaisia popiskelmiä” -tyylisiä ohjelmia ollakseen kilpailija paikalllisradioille. Pirkko Tuomisen esittämää ”henkistä tyhjiötä” ei mielestäni ole. Kuuntelutottumukset vain ovat muuttuneet.

Tietokone on erinomainen keksintö, ja esimerkiksi teostoilmoitusten tekemiseen se on varmasti lähes korvaamaton. Mutta ei ihminen intuitiivisyydessään ja inhimillisyydessään sittenkään ole tietokoneella korvattavissa. Se olisi syytä muistaa vastaisuudessa, kun uusia radioasemia sanerataan vastaamaan nykypäivän taloudellisia toimintaedellytyksiä.

Ugandalaisia popiskelmiäkin radiossa toki sopii ja jopa tuleekin soittaa, mutta Yleisradion tulisi mennä itseensä ja miettiä, soveltuvatko tämäntyyppiset ohjelmat juuri prime time -kuunteluaikaan.

Mafialla – esimerkiksi – olisi yöllä oivallista aikaa soitella valtalinjasta poikkeavia radio-ohjelmia, kunhan se ensin poistaisi kanavaltaan täysin kanavaprofiiliin sopimattoman Eine Kleine Nachtmafia -ohjelman. Näin saataisiin niin valtaväestön kuin Pirkko Tuomisenkin toiveet täytetyksi.

PEKKA HOLOPAINEN radionkuuntelija Tampere

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.