ASEMAKETJUJEN SALLIMISEN VAATIMISTA, YHTEISLÄHETYKSET TOIVEISSA, KOLMANNES KRIISIYHTIÖITÄ, HS 24.11.1992

Paikallisradioliitto ei hyväksy radioiden nykyisten toimilupaehtojen vaatimuksia ohjelmien kotimaisuusasteesta ja oman ohjelmatuotannon osuudesta. Liitto pitää vaatimuksia kahlitsevina.

Liittohallituksen käsittelemässä muistiossa ehdotetaan yhteislähetysten rajoituksista luopumista. Useiden asemien yhteisten lähetysten lisäksi tulisi sallia yhteiset omistajat ja yhteinen markkinointi. Kustannukset kevenisivät ja tulot lisääntyisivät.

Muistion mukaan kolmannes paikallisradioyhtiöistä on taloustunnusluvuin mitaten kriisiyhtiöitä. Viime vuonna paikallisradioalan käyttökate oli negatiivinen. Muistion mukaan yhteiset omistusjärjestelyt eivät olisi viestinnän haitallista keskittymistä vaan järkevää rahoitushuoltoa.

”Oman tuotannon vaatimisesta luovuttava kokonaan”

Kotimaisuusaste- ja omatuotantovaateita määriteltäessä tulisi liiton mielestä ottaa huomioon näiden termien epäselvyyden lisäksi joukkoviestimien yhdenvertaisuus.

”Omatuotanto-osuus on epäselvä käsite, josta on luovuttava kokonaan. Sen sijaan voidaan asettaa vaatimus 35 prosentin kotimaisuusasteesta”, ehdotetaan liittohallituksen muistiossa, josta on tarkoitus keskustella liittokokouksessa 26. marraskuuta. Esimerkiksi MTV:n toimiluvan mukaan 35 prosenttia ohjelmasta tulee olla kotimaista alkuperää.

Muistio on luovutettu myös liikenneministeriölle.

Paikallisradioliitto on jo aiemmin ehdottanut omatuotantovaatimuksen pudottamista 25 prosenttiin nykyisestä 75 prosentista.

Muistiossa ehdotetaan myös ns. rinnakkaistaajuuksien käytön sallimista. Rinnakkaistaajuuksilla voitaisiin lähettää esimerkiksi pääasiassa rock-musiikkia ja -uutisia, päätaajuudella monipuolisempaa ohjelmistoa. Näin houkuteltaisiin paikallisradioille lisää mainosrahaa.

Valtakunnallista mainosradiota ei annettaisi Ylelle

Valtakunnallisen mainosradion perustaminen vähentäisi paikallisradioiden myyntituloja. Liiton mukaan suurimmilla radioasemilla valtakunnallisen mainosmyynnin osuus on lähes viidesosa myyntituotoista, kun se pienemmillä saattaa olla nolla markkaa.

”Paikallisradioiden toimintaedellytykset turvataan parhaiten siten, että valtakunnallisen kaupallisen radion toimiluvassa estetään alueellinen ohjelma ja mainonta”, korostetaan muistiossa.

Muistiossa korostetaan, ettei valtakunnallista lupaa tule myöntää Ylelle tai yhteisölle, jossa Ylellä on määräävä asema.

Muistion mukaan mainosradiolla ei tule hyvittää Ylen investointeja radioverkkoon, elleivät paikallisradiot saa vastaavia hyvityksiä takautuvasti, eikä mainosradiota tule käynnistää ennen kesäkuun loppua 1994. Tuolloin paikallisradioiden nykyiset toimiluvat päättyvät.

Liikenneministeriön suunnitelmassa esitetään lisäksi toimilupamaksujen perimistä paikallisradioilta. Lakeja voitaisiin suunnitelman mukaan muuttaa niin, että ”sähköisen joukkoviestinnän harjoittajilta peritään toimilupamaksu”. Tuotto menisi ”ei-kaupallisen toiminnan rahoitukseen”.

Suunnitelmat toimilupamaksusta kauhistuttavat

”Selkeästi sääntelytalouteen kuuluva elementti on ristiriidassa avoimeen markkinatalouteen pyrkivän yhteiskuntakehityksen kanssa”, kritisoi liiton muistio.

Muistion mukaan toimilupamaksu johtaisi mm. siihen, että muutenkin talousvaikeuksissa kamppaileva kaupallinen radioasema joutuisi rahoittamaan kilpailijaansa.

MARKO SAMULI JOKELA

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.