DISNEYLÄINEN PAIKALLISRADIO, HS:N ARTIKKELI 4.7.1996

KUN PAIKALLISRADIOTOIMINTA alkoi Suomessa 1985, Helsinkiin myönnettiin kaksi lupaa paikalliseen radiotoimintaan: toinen radio Ykköselle ja toinen Citylle. Ykkönen meni konkurssiin paikallisradiotoiminnan kymmenvuotistaipaleen ”kunniaksi” viime vuonna. Elävän musiikin yhdistyksen käynnistämän Cityn osake-enemmistö on nyt puolestaan siirtynyt luxemburgilaisen Skandinavian Broadcasting Systemsin (SBS) omistamalle yhtiölle Pro Radiolle.

Laadukkaan Ykkösen konkurssi ja Suomen vanhimman paikallisradion eli Cityn siirtyminen kansainväliseen omistukseen päättävät yhden jakson paikallisradiohistoriassa. Paikallista radiotoimintaa perusteltiin aikoinaan ylevin kulttuuri- ja viestintäpoliittisin argumentein. Uusien radioiden piti nostaa paikallinen tiedonvälitys kunniaan ja tuoda viestintään mukaan paikallisia yrittäjiä. Kehitys on mennyt täsmälleen päinvastaiseen suuntaan.

SBS:n suurin omistaja on Walt Disney -yhtiö, joten Cityn paikallisuus on nyt viihdealan megajätin hellässä huomassa. SBS omistaa jo ennestään paikallisradiot Tampereella, Turussa ja Oulussa. Kun aiemmin on tiedetty, että valtaosa maan paikallisradioiden ohjelmistosta perustuu musiikkiin ja tyhjänpäiväiseen jutusteluun, voi vain todeta, että luvanvarainen toiminta on etääntynyt valovuosien päähän alkuperäisestä ideastaan. Paikallisradioverkostosta on tullut suuri kansainvälinen ”juke box”.

Vika ei ole yksin kaupallisella pohjalla toimivien radioiden. Sormella voi osoittaa myös niitä, jotka asettivat hurskaasti paikallisuuden toimilupien ehdoksi.

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”DISNEYLÄINEN PAIKALLISRADIO, HS:N ARTIKKELI 4.7.1996

  1. Kuvituksena oleva SBS Radio -logo ei liity Suomessa toimineeseen SBS Radioon, vaan on saman niminen australialainen Special Broadcasting Service -niminen toimija.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.