PAIKALLISRADIOIDEN HALUSTA LAILLISTAA YHTEISLÄHETYKSET, HS:N ARTIKKELISSA 31.1.1991

Rahahuolet ovat saaneet yksityiset paikallisradiot vaatimaan yhteislähetyskiellon poistamista ja itse tuotetun ohjelman pakollisen osuuden vähentämistä.

Kolmannes paikallisradioista on taloudellisissa vaikeuksissa. Nämä kuuluvat maaseudulla tai paikkakunnilla, joiden elinkeinoelämää hallitsee vaikkapa sellutehdas. Hankaluuksia on myös useamman radion kaupungeissa.

Paikallisradiot jättivät keskiviikkona vetoomuksen liikenneministeri Ilkka Kanervalle (kok) ja kulttuuriministeri Anna-Liisa Kasuriselle (sd).

Hallitus voi muuttaa toimilupien ehtoja, jos ”olosuhteissa tapahtuu oleellinen muutos.” Radioiden mielestä suhdanteiden kääntyminen laskuun on oleellista.

Satelliittiohjelmia saa välittää yhtä aikaa

”Vuodessa haetaan viidestä seitsemään lupaa, jotka liikenneministeriö sitten kieltää”, Suomen paikallisradioliiton toimitusjohtaja Kai Salmi naurahtaa.

Kotimaista ohjelmaa ei saa lähettää yhdessä, mutta taivaalta jokainen saa poimia mitä haluaa. Monet paikallisradiot lähettävät samaan aikaan esimerkiksi BBC:n suomenkielistä ohjelmaa.

Yhteislähetyskieltoa voi kiertää, mutta kalliisti. Paikallisradioliiton ilmansuojelukampanjan avaus kuultiin taannoin Lapissa vain minuutteja myöhässä.

”Radiot saavat voimia paikallisiin ohjelmiin, jos esimerkiksi suuret urheilutapahtumat ja kansalliset sekä kansainväliset uutiset hoidettaisiin yhdessä”, Salmi sanoo. ”Ja mikseivät jotkut haluaisi myös dj. Wolfman Jackin ohjelmia…” Salmi ei usko, että pikkuradiot alkaisivat poimia pelkästään suurten ohjelmia, sillä paikallisuus on paikallisradion elinehto.

Yleisradion asemasta huolehtivat ministerit eivät lämpene yhteislähetyskiellon poistamiselle. Mahdollisempaa on saada helpotusta siihen, minkä verran radion on lähetettävä itse tekemäänsä ohjelmaa. Nykyisin omaa ohjelmaa on oltava 75 prosenttia. Radioiden ehdotus on 25.

Paikallisradioliiton kirjeen mukaan vaatimuksilla ei ole yhteyttä valtakunnallisiin radiohankkeisiin eivätkä ne tee ohjelmistoja yhdenmukaisemmiksi.

KAISA HAKKARAINEN

Kuvassa Wolfman Jack.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.