BBC:N SUOMENKIELISEN OSASTON 50-VUOTISJUHLAN YHTEYDESSÄ TOIMINNASTAAN INFOA

Oheisessa, HS:n artikkelissa, julk. 17.3.1990:

Britannian valtiollisen yleisradioyhtiön BBC:n suomenkielinen osasto on kuluneen viikon ajan juhlinut puolivuosisataista toimintaansa. Juhlat huipentuivat BBC:n eilen järjestämään vastaanottoon, jolle oli Suomesta matkustanut kymmeniä entisiä bbc-läisiä: ihmisiä, jotka jossakin vaiheessa ovat olleet radioaallon päässä Lontoossa.

Suomi on ainoa pohjoismainen kieli, jolla BBC lähettää edelleen ohjelmaa maailmalle. Lähetykset ruotsiksi, norjaksi ja tanskaksi lopetettiin 1950-luvulla.

Yhtiön kansainvälisen osaston toimitusjohtajan John Tusan mukaan BBC:llä ei ole aikomustakaan lopettaa suomalaista osastoa. Viime vuosien kokemukset ovat olleet hyviä.

Paikallisradiot koituivat BBC:n suomenkielisen osaston pelastukseksi. Radio Ykkösen aloittaessa BBC:n suomenkielisten ohjelmien lähettämisen Helsingissä tuskin kukaan arvasi, miten nopeasti ohjelman levitystapa valloittaa koko maan. Nyt BBC:n suomenkielisiä lähetyksiä voi ula-aalloilla kuunnella 18 paikallisradion kautta. Mikkelissä BBC:tä voi kesällä kuunnella saksaksi.

John Tusa ja BBC:n Euroopan osaston johtaja Andrew Taussig kiittelevät Radio Ykköstä, jonka aloittamaa lähetysmallia aiotaan soveltaa myös Itä-Euroopassa. BBC:n lähetykset välitetään paikallisten ula-asemien kautta kuuntelijoille. Britannian äänen kuuntelemiseen ei enää tarvita lyhytaaltoradiota.

BBC:n suomenkielinen ohjelma on osa Britannian ulkopolitiikkaa. Lähetyksiä Neuvostoliiton rajamaahan on pidetty tärkeinä.

Tusan mukaan suomenkielisten ohjelmien lähettäminen ei tietenkään ole yhtä välttämätöntä kuin lähetysten aloittamisen aikoihin. Kuuntelijamäärä on kuitenkin viime vuosina moninkertaistunut, ja olisi kummallista lopettaa ohjelma 50:n hyvin sujuneen vuoden jälkeen, Tusa sanoo.

Andrew Taussigin mukaan Suomen merkitys ei BBC:n kannalta ole välttämättä yhtään vähentynyt, vaikka puolustusliittojen välinen jännitys on lientynyt: ”Suomi oli aiemmin muukalainen Länsi-Euroopan maiden joukossa, mutta nyt se on mallimaa taloudellisten suhteiden järjestelyssä. Suomi edustaa talousjärjestelmiltään erilaisten maiden välisten suhteiden järjestelyjen valtavirtaa.” BBC:n kannalta vieraskieliset lähetykset ovat osa brittien onnetonta kamppailua kielisovinismia vastaan. ”Kaikki tietävät, että yhtiön englanninkieliset lähetykset ovat hyviä, mutta suurin osa yleisöstä tavoitetaan silti vieraskielisten ohjelmien avulla”, Tusa sanoo.

Tusa pitää suomenkielisten ohjelmien lähettämistä erittäin halpana tapana kerätä kuuntelijoita. Koko toiminta pelaa noin 350000 punnan vuosibudjetilla (n. 2,3 miljoonaa markkaa). Rahaa kuluu alle 7000 puntaa viikossa.

BBC:ssä mietitään ulkomaankielisten televisiolähetysten aloittamista. Tusa lupaa päätöksiä kielistä kuukauden kuluttua.

Kuuntelijatutkimus käyntiin tänä vuonna

Elliotin mukaan BBC ei tiedä, kuinka paljon suomenkielisiä ohjelmia kuunnellaan. Tutkimus on tarkoitus käynnistää tämän vuoden lopulla. Se näyttää lukemat paikallisradioiden tulon jälkeen. ”On toista, kun ihmiset pystyvät kuuntelemaan meitä autoradiosta”, Elliot sanoo.

Elliotin mukaan suomenkielistä osastoa on aina säväyttänyt tuore mieli ja elävä kiinnostus Britanniaan. Hän on kahlannut läpi osaston historiaa suomenkielisen osaston päällikön paikalta juuri eläkkeelle siirtyneen Essi Kivirannan ajalta.

”Suomenkielisellä osastolla on aina työskennellyt persoonallisia ihmisiä, joilla on ollut hyvä perusta työntekoon.”

Kivirannan koulussa paljon oppilaita

Essi Kiviranta tuli työhön BBC:hin 1954 ja ehti olla suomenkielisen osaston päällikkönä yli 20 vuotta. Hänen aikanaan Lontoossa käyvä väki on ehtinyt muuttua melkoisesti. Alkuvuosina BBC:hin tuli monen alan maistereita, jotka palasivat Suomeen usein aivan muuhun kuin toimitustyöhön.

Nyt BBC:ssä käyvät ovat lähes poikkeuksetta nuoria ja hyvin koulutettuja henkilöitä, joille BBC on porras toimittajan uralla.

Kiviharju tietää, että BBC voi olla myös kova. Osasto yritettiin hänen aikanaan lakkauttaa neljä kertaa. Rahasta on yleensä aina lopulta ollut tappelu.

Suomenkielistä osastoa ei ole koskaan voinut syyttää tuhlailusta. Kiviharjun tullessa ohjelmapäälliköksi 23 vuotta sitten viikkobudjetti oli 15 puntaa.

Essi Kiviharjun mukaan Britannia on yhä mielenkiintoinen paikka toimittajalle. ”Tämä ei ole ainakaan tasapaksu yhteiskunta. Asioista puhutaan monelta kantilta.” Kymmentä toimittajaa johtava osaston uusi päällikkö Marjo Ahonen toivoo kuuntelijoilta lisää palautetta. Yleisö on kaukana, vaikka lähetysten leviäminen paikallisradioiden kautta auttaakin elävöittämään suhteita.

Kuuntelijoita houkutellaan järjestämällä kilpailuja ja puhelinkontaktiohjelmia.

Ahosen mukaan BBC:n suomalainen osasto painottaa lähetyksissään eurooppalaista, ei pelkästään brittiläistä, näkökulmaa. Se näkyy niin uutisissa kuin laajemmissakin ohjelmissa. Osasto aloittaa juuri uuden ohjelmasarjan, Euroopan taloudesta kertovan Euroscopen.

HANNU LEINONEN

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.