PAIKALLISRADIOIDEN YÖTARJONNASTA 1990-LUVUN ALUSSA

Seuraavassa, HS:n Radio- osion Meidän radiossa- artikkelisarjassa, 31.7.1991 asiaa käsitelty.

Helsinki-Lahti- Jyväskylä-Oulu Kanavat vaihtuvat mutta haihtuvat yötyöläisen matkalla

Hakkarainen Kaisa

Useimmat paikallisradiot vaikenevat puoleen yöhön mennessä, juuri silloin, kun yötyöläiset eniten kaipaisivat niiden hyvässä lykyssä vauhdikastakin ohjelmaa.

”Mihinkäs muualle korvat laitat kuin radioon”, kysyy Pekka Ahonen, rahtari, jolle sumuinen lakeus on vähintään yhtä tuttu kuin Helsingin ja Oulun välillä autoradiosta kuuluvat kanavat.

”Tavallisesti vaihdan kanavaa sitten, kun joku lakkaa kuulumasta”. Siis sadan-kahdensadan kilometrin välein.

Iltapäivällä Helsingissä autoradion kanavanvalitsin pysähtelee parinkymmenen taajuuden kohdalla. Löytyy Cityä ja Ykköstä, mutta emme etsi niitä.

Mäntsälän liepeillä antenni sieppaa ensimmäisen saaliin, Helsingin ulkopuolisen kaupallisradion. Hyvinkään ja Riihimäen Radio Päkän (94,7 MHz) puuduttava musiikinjytke häipyy kello 18:n uutisten jälkeiseen BBC:n ulkomaanpalvelun ohjelmaan.

Britannian pääministeri John Major väittää ohjelmassa, että maailman talous on jo elpymään päin. Josko Helsinki-Oulu -akselin paikallisradiotkin vaurastuisivat niin, että ohjelmaa tulisi myös öisin?

Mystiset hertsit

”Saksassa joka kymmenen kilometrin päässä on opasteet radiotaajuuksista, mutta eipä ole Härmässä… Jos olisi, niin mikäs olisi näpsytellessä kanavia,” Ahonen sanoo.

Uutta hertsi-infoa saadaan vasta Temmeksessä, kun aurinko paljastaa aamusumusta Oulun Megan tienvarsitiedotteen.

Useimmat paikallisradiot vaikenevat puoleen yöhön mennessä, juuri silloin, kun yötyöläiset eniten kaipaisivat niiden hyvässä lykyssä vauhdikastakin ohjelmaa.

Ennen Megaa matkaseuraksi tyrkyttäytyy monta radiota – toinen toistaan samanlaisempina. Paikallisuuden joutuu päättelemään mainoksista.

Lahden lähellä löytyy Rytmiradio (96,6 MHz) ja Aurinko Jaffan moneen radioon uittama Top Ten.

”Ei varmaan tuottaisi suurta vaikeutta sanoa levyn ja esittäjän nimeä ennen ja jälkeen levyn”, Ahonen kommentoi.

Lahden toinen paikallinen eli Lahden Kanava 99 (99,0 MHz) soittaa kantria ja mainostaa taloudellista turbovoimaa.

Apua ohikulkijalle

Paikallisradio on paikallinen ilo, mutta toisinaan se hyödyttää myös ohikulkijaa: jos radio kertoo ruuhkasta tai onnettomuudesta, ajetaan salaa itäkautta.

Jämsässä liikenneministeriö on joustanut tavalla, jota soisi harrastettavan useammin: perustetaan tarpeen tullen tilapäisradio. Keski-Suomen radioamatöörit olivat saaneet leirinsä ajaksi toimiluvan Radio Hamille.

Ohjelma ei huimaa päätä syvällisyydellä tai ammattitaidolla, mutta se tuskin lienee tarkoituskaan. Tuutista tulee tiedotteita leiriläisille ja musiikkia. Kanava hoitaa tehtävänsä vähällä vaivalla ja suurella innolla, ja ohikulkijakin tietää jotain tapahtuvan juuri nyt tässä lähellä.

Ahosen kollegat rankkaavat reitin radioista ykköseksi Radio Jyväskylän (101,0 MHz).

”Rakastunut radioon. Lama on totta, mutta eletään me ja pihistetään jos on pakko. Ja kuunnellaan hyviä iskelmiä”, Radio Jyväskylä lehahtaa ohjaamoon. Siinäpä se. Ohjelmaan soittava kuuntelijakin kehuu: ”Tässä maakunnassa on herätty paikallisradiokulttuuriin.” Loppumatkan paikallisradiokulttuuri nukkuu. Viitasaarella Ahonen etsii kanavaa, jonka tietää paikalliseksi uutisaiheita myöten. Ei löydy.

”Juuri nyt olisi aikaa vaikka harjoitella englantia”, Ahonen miettii. Vaan kuka on koskaan kuullut kieliohjelman pätkääkään keskellä yötä?

Missä ovat kuunnelmat, tietokilpailut ja pakinat, kyselee rahtari.

Kesän kirjoitussarja on etsinyt paikallisväriä ja omaleimaisuutta paikallis- ja alueradioista ympäri Suomen. Sarja päättyy. Edelliset osat ilmestyivät 9.7., 11.7., 15.7., 19.7., 22.7., 25.7. ja 30.7.

KAI GUSTAFSSON

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.