MAAMME PAIKALLISRADIOTOIMINNAN ALKUVAIHEISTA OSA 1.

PAIKALLISRADIOT ALOITTAVAT
Keskustelu yksityisten, kaupallisten paikallisradioiden perustamisesta alkoi pian sen jälkeen, kun radio- ja TV-komiteasta tuli julkisuuteen tieto siitä, että komitea tulee ehdottamaan kokeilulupia yksityisille paikallisradioille. Yksityisen paikallisradiotoiminnan vaatijat vetosivat mm. siihen, että Ruotsissa ja Norjassa yksityisten paikallisradioiden toiminta oli sallittu. Paikallislehdet toimivat nopeasti ja perustivat Paikallisradioliiton syyskuun 20. päivänä 1983. Paikallislehtien liiton toimitusjohtaja, Oulun alueradion avustajanakin toiminut filosofian lisensiaatti Matti Kyllönen julisti: ”Monopolin aika on ohi”, ”ylen tahti on hidas”, ”Aika on kypsä yksityiselle paikallisradiotoiminnalle.” Paikallisradioliitto hakikin ensimmäisiä paikallisradioiden toimilupia yhteishakemuksena paikallislehdille jo samana päivänä, kun liitto perustettiin.
Professori Martti Tiuri oli vuonna 1982 laskeskellut, että paikallisradion lähetin saadaan muutamalla tuhannella markalla ja koko toimintaa tarvitaan käynnistämään vain yksi toimittaja. Paikallisradioiden rahoituksesta ”Yleisradion monopolin rikkojat” eivät paljoa keskustelleet, tärkeintä oli saada luvat. Ensimmäisiä koelupia odotettiin jo vuonna 1984. Paikallislehtien liiton kokouksessa puhunut liikenneministeri Matti Puhakka totesi kuitenkin, että ministeriöön oli tullut runsaat puolitoistasataa paikallis- ja lähiradioiden lupa-anomusta eri puolilta maata. Suurin osa hakijoista kuului Paikallisradioliittoon, mutta lisäksi hakijoina oli erilaisia järjestöjä ja asianharrastajia. Puhakan mukaan lupa-anomusten järjestäminen mielekkääksi kokeiluksi ei ollut mikään helppo tehtävä. Myöhemmin hän esitti julkisuudessakin arvionaan, että Paikallisradioliiton mielenkiinto kohdistuu enemmän mainosmarkkojen haalimiseen kuin sananvapauden laajentamiseen. Puhakan mukaan ”nykyisessä yhteiskunnassa tämäkin on hyväksyttävä periaate. Kuitenkin on valvottava, ettei uutta viestintävälinettä valjasteta kokonaan palvelemaan kaupallisuutta.”

Ote Esko Kokkosen teoksesta Hyödyksi ja huviksi pohjoissuomalaisille: Pohjois-Suomen radiotoiminnan vaiheita vuosina 1915-1995 (Pohjoinen, 1996)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.