RADIO JANNE, HÄMEENLINNA, REIJO MARTIKAINEN MUISTELEE OSA 1.

TOIMITTAJANA PAIKALLISRADIOSSA

Minulla oli tilaisuus tehdä vuosina 1989 – 1992 ohjelmia freelancer-pohjalta hämeenlinnalaiseen paikallisradioon, Radio Janneen. Aloitin työni ”pystymetsästä”, vailla minkäänlaista koulutusta tai kokemusta. Tällaista tapahtui paikallisradioiden alkuaikoina.

Joskus syksyllä 1989 tapasin Hätilän S-Marketissa ostoksilla ollessani tutun pariskunnan. Heikki Syrjänen oli silloinen Hämeen Kansan päätoimittaja ja hänen vaimonsa Sirkka-Liisa Vesanen oli työssä Yleisradion Hämeenlinnan toimituksessa. Tunsin heidät mm. siitä, että olin muutamana jouluna vieraillut heidän kotonaan joulupukkina. He puolestaan tiesivät, että harrastin mm. kuorolaulua ja lausuntaa.

Syrjänen kertoi, että Hämeenlinnan on perusteilla paikallisradio ja että sen toiminnan aloittamista on valmisteltu hänen työpaikallaan. Samalla hän kertoi, että paikallisradioväki olisi etsimässä keski-ikäistä miespuolista henkilöä toimittamaan tunnin mittaista puhe-musiikkiohjelmaa kerran viikossa. Hän kysyi minulta, olisinko mahdollisesti kiinnostunut tehtävästä ja kertoi voivansa suositella minua radioväelle.

Vastasin, että olin joskus haaveillut, miltä tuntuisi tehdä ohjelmaa radioon ja ilmoitin olevani asiasta kiinnostunut. Minulla ei tietenkään ollut asiasta minkäänlaista aikaisempaa kokemusta eikä koulutusta. Muutaman kerran olin ollut haastateltavana radioon ja pari kertaa televisioon.

Olin kovin yllättynyt kun seuraavalla viikolla radio Jannen tuleva ohjelmapäällikkö Leila Hänninen soitti ja ehdotti tapaamista. Menin tapaamaan häntä varsin jännittyneenä, mutta ilmapiiri olikin varsin luonteva ja niin me sovimme, että alkaisin tehdä Tiimalasi-nimistä tunnin mittaista ohjelmaa, joka tulisi ulos perjantaisin iltapäivällä. Ohjelman aihepiirit saisin päättää itse ja valita tarvittavan musiikin radion valikoimista tai omistani.

Olisin voinut aloittaa jo Radio Jannen perustamisviikolla, mutta halusin valmistautumisaikaa ja niinpä ensimmäinen ohjelma tehtiin viikon kuluttua perjantaina. Se oli suora lähetys ja aiheena oli Hämeenlinnan Maalarien 90-vuotinen toiminta. Haastateltavinani olivat puheenjohtaja Pete Tamminen ja varapuheenjohtaja Kyösti Tuura. Istuimme ja keskustelimme lähetysstudion viereisessä huoneessa ja ohjelmapäällikkö Leila Hänninen ajoi ohjelman ulos ja laittoi soimaan sopiviin kohtiin valitsemani levyt sekä mainokset.

Koska olin varsinaisessa päivätyössä rakennustyömailla betonimiehenä, en voinut ottaa vapaata työstä joka perjantaina. Niinpä sovimme, että alan tehdä ohjelmia nauhalle. Hankin Sony Walkman Professional nauhurin, jolla aloin tehdä haastatteluja C-kaseteille. Nämä purettiin sitten radion montteerausstudiossa kelanauhurille ja samalla nauhalle äänitettiin valitsemani musiikki.

Aluksi tarvitsin tässä työssä ammattilaisen apua, mutta sain heiltä opastusta niin, että muutaman ohjelman jälkeen pystyin itsekin käyttämään miksauspöytää ja leikkaamaan ja liittämään nauhoja niin, että koko ohjelma voitiin ajaa nauhalta lähetykseen perjantaisin ilman läsnäoloani.

Jokainen ohjelma rakentui jonkin tietyn teeman ympärille. Varsinkin alkuaikoina aiheina olivat jonkun tuntemani tai kaupungissa tunnetun henkilön elämänvaiheet ja –kokemukset. Tällaisia haastateltavia olivat mm. taiteilija ja filosofi Aleksanteri Ahola-Valo, jota kävin haastattelemassa hänen 90-vuotispäivänään. Kokemus oli mielenkiintoinen: kun menin hänen kotiinsa, hän oli askartelemassa grafiikan leikkauspöytää työskennellen akkuporakoneen kanssa. Hän pyysi minua pitelemään kiinni osista, jotta ruuvin reiät osuisivat kohdalleen. Kun työ oli tehty, aloitimme haastattelun.

SKDL:n kansanedustaja Aarne Koskinen oli mies, jolla oli paljon mielenkiintoisia ja hauskoja juttuja. Kun avasin nauhurin ja aloimme tehdä haastattelua, hän muuttui ikään kuin toiseksi mieheksi ja alkoi puhua tasaisella äänellä ja vauhdilla poliittista jargonia. En halunnut käyttää tällaista esitelmää ohjelmassa, joten jouduin käyttämään haastatteluihin kaksi päivää ja osittain salaa nauhoittamalla sain mielenkiintoista ohjelmaa.

Muita haastattelemiani kaupungissa tunnettuja henkilöitä olivat mm. Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten omistaja ja päätoimittaja Aarno ”Hidu” Hietanen, monen asian puuhamies ”Pikku-Pena” Nyholm, suutari ja muurari Matti Saarinen, koulunjohtaja Timo Lahtinen, kuoromies Paavo Saukkio, työsuojelutarkastaja Tuulikki Määttänen ja monia muita.

Yleensä koko tunnin ohjelma koostui yhden henkilön haastattelusta. Se katkaistiin 5-6 musiikkikappaleella. Yritin löytää radion rajoitetusta levyvalikoimasta ja vielä rajoitetummasta omasta levystöstäni musiikkia, joka mahdollisimman hyvin sopisi tavalla tai toisella haastattelun aihepiiriin, henkilöön tai tunnelmaan. Pidin sitä aika vaikeana tehtävänä, koska valinta vaati runsaasti aikaa ja miettimistä.

Eräänä onnistuneimmista Tiimalasi-ohjelmista pidin nyt edesmenneen ystäväni eläkkeellä olleen putkieristäjä Pentti Nurmisen kanssa tekemääni ohjelmaa ”Sotaorvon tarina”. Se koostui pelkästään Pentin omasta puheesta ja väliin valitsemastani musiikista.

Sen ohjelman teossa oli myös omat ongelmansa. Pena oli kirjoittanut tarinansa valmiiksi paperille ja kun aloimme nauhoittaa ohjelmaa, hän luki sitä paperista. Sain tehdä tunnetusti itsepäisen Penan kanssa kovasti töitä, ennen kuin hän uskoi, että vapaasti kertomalla hän tekee ohjelmasta elävämmän. Sotaorvon tarina saikin niin runsaasti myönteistä yleisön palautetta, että se esitettiin useamman kerran.

Joidenkin ohjelmien aihepiiri liittyi Hämeenlinnan kaupunginosiin. Myllymäkeä esiteltiin Myllymäki-viikolla ja ohjelmassa Kari Kupari esitti livenä Myllymäki-aiheisen laulukilpailun voittajakappaleita.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.