RADIO CITY, HELSINKI, REIJO RUTANEN MUISTELEE

”YKSI AIKAKAUSI KULJETTIIN KUNNIAKKAASTI LOPPUUN”

REIJO RUTANEN MUISTELEE

Teppo Turkin lähdön jälkeen minusta tuli entistä selvemmin uutis- ja puheohjelmien päällikkö. Kehitin vakiintuneita ohjelmia kuten Asuntopörssiä, Opiskelijaradiota, Lauanytaibastua, phone-in-ohjelmia, Elämän älyä, Ympäristöuutisia, Kyytiä kulkurille- ohjelmaa ja niin edelleen. Samalla kehittelin kolmen minuutin dramaturgian vastapainoksi kolmen tunnin suoran puheshown lauantai-illoiksi.

Tynkkysen ja minun välillä ei ollut suuria ristiriitoja, olinhan itsekin ollut tukemassa Juhaa päätoimittajaksi Turkin lähdön jälkeen. Paineet kuitenkin kasvoivat kaiken aikaa. Kilpailu mainosmarkkinoista kiristyi, vaikka olimme mielestäni saamassa radiota asialliseen kuntoon. Yleisradio lanseerasi Radiomafian, ja alalla tapahtui kaikenlaista. Myös Radio Cityssä haluttiin pesäeroa vanhaan idealismiin. ”More music, less talk” juttu näkyi hiljalleen ohjelmakartoissa ja minun pinnani kiristyi. Niin myös Moustgaardin. Chrissen ohimosuonet alkoivat pullistella entistä useammin.

Minulle se Cowboy Skin tuutin täydeltä toitottama ”More music, less talk”- jinglw oli kuin punainen vaate, jota en osannut ymmärtää huumoriksi. Vai oliko se sitä? Mielestäni pitäisi kysyä: halveksivatko jotkut musiikkipuolen ihmiset puhepuolta? Tämä keskustelu jäi käymättä.

Syksyllä 1987 teimme suurta presidenttiehdokkaiden haastattelusarjaa, jossa pyrin täysin uudenlaisiin lähestymistapoihin. Pitkissä haastatteluissa panimme vastakkain esimerkiksi Kalevi Sorsan ja Pentti Linkolan. Paavo Väyrysen liturgiaa panimme analysoimaan politiikan tutkijan, jonka sitten marssitimme suoraan lähetykseen, ja niin edelleen.

Tilanne radiossa alkoi lähestyä kliimaksiaan – musiikki oli syrjäyttämässä markkinoinnin ja taloushallinnon painostuksesta liian suuren määrän puheohjelmia. Aamuohjelmiin lanseerattiin helikopteri ja liikennetiedotukset eli mallia haettiin nyt amerikkalaisista formaattiradioista. Suuria talousongelmia ei siinä vaiheessa ollut, vaikka radio ei mikään kultakaivos ollutkaan. Pieniä palkkoja jopa pystyttiin nostamaan.

Lopulliseen lähtöön johti ennen kaikkea uutis- ja puheihmisten turhautuminen. Ohjelma-ajoista oli miltei tapeltava ja linjaa olisi kaiken aikaa ollut kevennettävä. Siinä vaiheessa päätin ottaa vastaan korruptiomatkan m/s Konstantin Simonovilla. Risteilyni Leningradista Helsinkiin kului tiiviisti hytissä: laadin uuden ohjelmakartan, joka oli tarkoituksellisen provokatorinen. Lyhensin jopa Pullakuskien ohjelma-aikaa, vaikka pidin ja pidän edelleen sitä suurenmoisena ohjelmana. Annoin runsaasti tilaa ympäristö- ja muille puheohjelmille ja työnsin vastenmielisimmät kantrirallatukset huonoimmille ohjelmapaikoille.

Palattuani toimitukseen vein ohjelmakartan sitä Tynkkyselle esittelemättä suoraan toimituksen kokoukseen. Perustelin yksin tekemääni esitystä sillä, että työhäni kuului Radio Cityn ohjelmiston kehittäminen ja että nyt oli mielestäni tullut aika ottaa kantaa siihen, mihin suuntaan tämä radio menisi.

Muutosesitykseni olivat sen verran rajuja, että jopa toimitus oli hieman hämmentynyt, vaikka sainkin varovaista tukea ajatuksilleni esimerkiksi Outi Poppilta. Moustgaard sen sijaan raivostui, eikä Tynkkynenkään ollut ihastunut.

Tämän provokaation jälkeen kutsuttiin hallituksen kokous koolle ja minut päätettiin erottaa. Jotenkin uskomatonta on se, että olin itse helpottunut päätöksestä. Yksi aikakausi oli kuljettu loppuun – ihan kunniakkaasti.

 

Nämä muistelmat sisältyvät City on sinun- kirjaan (Isokangas-Karvala-Von Reiche/ Tammi, 2004)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.