RADIO YKKÖNEN, RADIO ETTAN, RADIO ONE, HELSINKI, 1985-1995, TUOTANTOPUOLESTA

Ettanin sisällä toimi oma tuotantoporukkansa, joka vastasi niin erilaisten radio-ohjelmien, toimitalosta tai muualta lähetettyjen, kuin myös eri tapahtumien järjestelyistä ja äänenkäsittelystä kaikkiaan.

 

Ilkka Mäkelän, aseman ensimmäisen äänitarkkailijan muistelmia aiheeseen liittyen:

 

Radio Ykkösen virallinen opening party Hotelli Presidentissä. Elo-syyskuun vaihteessa, tarkka päivämäärä ei tiedossa, paljon kutsuvieraita.

”Hankin parisataa metriä mikkikaapelia ja vedit kiinteät linjat kolmeen kerrokseen, aulassa oli miksauspöytä, josta signaali meni puhelinlinjoja pitkin Pasilan studioon. Silloin oli pakko käyttää HPY:n kiinteitä puhelinlinjoja signaalin siirtämiseen lähetyspaikasta studioon ja sieltä lähettimeen. Aulakerroksessa seurapiiritoimittajat haastattelivat vieraita, julkkiksia, ketä tahansa, joka kulki ohi.

Yökerhossa kellarissa oli esiintyjiä. Ylimmässä kerroksessa, Presidentti- sviitissä olin minä itse ja seurapiiritoimittaja Maria Valkama, siellä käväisivät ”huippujulkkikset”.

Radio Ykkösen lähetysvahvistin ja antenni olivat Hanasaaren voimalassa, lähetin jossain huoneessa sisällä ja antenni savupiipun kyljessä.

YLE, Posti ja Tele olivat hermostuneet, kun uusi juttu, paikallisradiot tulivat ”kilpailemaan”, asia oli niin uusi ja ennenkuulumaton, suurin aluksi sallittu lähetysteho oli vain 50 W ja sillä teholla radiosignaali kuului käytännössä vain 15-20 km säteellä ja ensiksi lähetettiin monoääntä (stereo tuli paljon myöhemmin, jos 50 W lähetystehon olisi jakanut stereoksi niin kuuluvuusalue olisi pienentynyt entisestään) ja useissa kohdin kaupunkia oli katvealueita joissa lähetys ei kuulunut lainkaan, tai kohinan kanssa.”

”Ensimmäinen lähetyspäivä, asensin ensin tilapäisen studiolaitteiston Pasilaan ja sitten lähdin Forumiin, Mannerheimintielle.

Illan lähetys tapahtui elokuvateatteri Forumin aulasta käsin, siellä olin minä miksauspöydän ääressä, johon tuli sisään 2 mikrofonia kiinteillä parinkymmenen metrin johdoilla ja signaali lähti eteenpäin studioon HPY:n puhelinlinjaa pitkin. Mikserin ulostulo siis kytkettiin suoraan HPY:n asentajien talon keskuksesta vetämään puhelinjohtoon, jossa oli kaksi lankaa kuten kiinteissä puhelinjohdoissa aina oli, koodivärit sininen ja valkea.

Silloin oli Pekka Lehdon ja Pirjo Honkasalon ohjaaman ”Da Capo”- elokuvan ensi-ilta, joka kertoi viulisti Heimo Haiton elämäntarinan, pääosissa mm. Tarmo Manni ja Rea Mauranen. Elokuvan tähdet saapuivat teatterin eteen valkealla avo- Cadillacilla ja heitä haastateltiin, samoin kuin kaikkia ensi-iltaan saapuneita julkkiksia (ainakin Esa Saarinen mukana), jotka kulkivat aulassa sisään teatteriin, haastattelijoina mm. Kaustinen, Similä ja Valkama.”

”Samoihin aikoihin Ravintola Kaivohuoneella: paikalla minä ja mikseripöytä, muutama mikrofoni ja signaali eteenpäin HPY:n puhelinlinjaa pitkin.

Hjallis Harkimo piti läksiäispartyn, jossa paljon julkkiksia, joita haastateltiin jne jne.

Kyseessä oli Hjalliksen lähtö maailmanympäripurjehdukselle, siis yksin veneellä maailman ympäri, paikalla oli mm. Englannista naispuolinen yksinpurjehtija ja kirjailija Clare Francis, Hjalliksen ystävä.

Ilta loppui siihen, että joku tyyppi, jota ei saatu koskaan selville, soitti Kaivohuoneelle uhkauspuhelun ja sanoi, että siellä on pommi. Talo tyhjennettiin ja poliisi saapui paikalle, pommia ei löytynyt. Osa porukasta ei millään uskonut, että talo pitää tyhjentää.

Clare Francis sanoi, että Englannissa talo olisi ollut tyhjä 10 sekunnissa, siellä otetaan tällaiset vakavasti (IRA tunnetusti harrasti pommeja).

Ikävä kyllä Ykkösen suora lähetys oli jo siinä vaiheessa päättynyt ja olin kytkenyt piuhat irti, joten siitä hässäkästä ei saatu matskua suoraan lähetykseen.”

”Veijalainen oli jostain saanut mun puhelinnumeron ja soitti hädissään päivää ennen kuin lähetysten piti alkaa.

Ongelma oli, että studiolaitteiden toimittaja Studiotec oli haalinut itselleen lähes kaikkien paikallisradioiden laitetoimitukset ja asennuspalvelut. Ja sieltä oli kylmästi soitettu Veijalaiselle päivää ennen, että ”sori nyt vaan, mutta me ei tuoda sinne yhtään mitään ainakaan kahteen viikkoon, me mennään Kouvolaan, pärjäile”.

Sanoin Veijalaiselle, että OK, tulen aamulla ja katsotaan.

Siellä oli tyhjät huoneet, siis ei niin yhtään mitään muuta kuin betonilattian läpi vedetty 2 HPY:n piuhaa (joiden päät oli kuorittu avoimiksi), toinen sisääntuleva puhelinlinja ja toinen ulospäin lähetinvahvistimelle, joka oli Hanasaaressa. Sanoin, hyppään Nissaniin ja käyn hakemassa vähän tavaraa.

MS Audiotronilla oli puolivalmiina heidän prototyyppi radiolähetyspöytä, jossa oli kanavia yhdelle levysoittimelle, yhdelle linjasisäänmenolle ja yhdelle tai kahdelle mikrofonille ja kaikille asianmukaiset säädöt, tasomittarit ja master ulostulon säätimet, ja muut kanavat puuttuivat kokonaan, sanoivat, voit lainata tuon, noi moduulit toimii kyllä kaikki.

Ja lainasin myös kunnollisen mikrofonin, mikkikaapelia, josta tein johdot, ja toin kotoa muuta tarpeellista, kuten pöydän, tuolin ja oman vinyylisoittimen sekä kasettidekin, sekä MS Audiotronilta myös ylimääräisen 8-kanavaisen mikserin, ja mikkejä, joita oli tarkoitus käyttää aina siellä, missä lähetystä tehtiin, siis Forum 7:ssa ja myöhemmin Hotelli Presidentissä, Kaivohuoneella, Ravintola Fenniassa, Olympiastadionilla jne, sekä nipun äänilevyjä ja radion, millä pystyi kuuntelemaan, tuleeko lähetys eetteriin ja kuuluuko radiosta.

Kytkin studion kuntoon ja kokeilin, tuntui toimivan, sitten Forum 7:ään, siellä sama urakka, saatiin toimimaan, ja lähetys alkamaan niin kuin oli mainostettu.

Studiotecille kaikki mahdolliset pyyhkeet tästä, huonosti hoidettu.

Studiotecin ukot tulivat tosiaan vasta yli 2 viikon kuluttua asentamaan sitä, mikä oli tilattu jo kuukausia aikaisemmin.”

Studion kuva on siitä tilapäisestä virityksestä, jonka tein heti alkuun koska Studiotec ei toimittanut sinne kellarissa olevaan lähetysstudioon mitään. Olin käynyt ostamassa pöytälamppuja ja tuolit Iskusta (luulisin). Mitään muuta ei ollut paitsi luottoa… eikä pakettiautoakaan. Sain kuljettaa omalla autolla – tai sitten tavarantoimittajat toivat niitä omilla autoillaan perille.

Kuva Kaivohuoneelta. Hjallis ja Clare Francis kisaavat radio-ohjatuilla purjeveneillä Kaivohuoneen altaassa, jonka kansi voitiin siirtää syrjään. Kuvassa mukana myös lähetyksen juontanut Stadin Säkki.

(ko. kuvat poistettu sittemmin lataajan toimesta)

Ensimmäinen R1:n toimitus sijaitsi Itä-Pasilassa, taidettiin ajaa autolla sisään kellariin Opastinsillan puolelta. Talonmies tms. mussutti koko ajan siitä, ettei sinne saa jättää henkilöautoja parkkiin. Mutta milläs muulla olisit tavaraa kuskannut kun ei ollut pakua?

Toimitus oli siis about maanpinnan tasossa tai yläpuolella, lähetysstudiolle varatut tilat alhaalla kellarissa jonka ikkunasta tuli jonkin verran valoa sisään, ja myös liikenteen jyrinää mikä ei ole koskaan hyväksi lähetykselle mutta minkäs teit.

 

Samoin Jorma Vartiaisen, freelancer-äänitarkkailijan, 1990-luvun alkupuolelle sijoittuvia muistoja:

 

Tein Ettanille opiskeluaikana muutamia vuosia äänitarkkailijahommia lähinnä viikonloppuisin. Se oli aika leppoisaa ja hyvin palkattua hommaa … usein sai olla yksin tuntikausia koko paikassa ja pyöritellä kelanauhoilta valmiiksi nauhoitettuja ohjelmia eetteriin.

 

Ohessa pari vanhaa fotoa Radio Ykkösestä. Jotkin näistä olivat muinoin kuvituksena TKK:lle tekemääni parin opintoviikon erikoistyölle, jonka aihe oli jotain suuntaan ”Radio Ykkönen: paikallisradion tekniikkaa” tms.

(ko. kuvat poistettu sittemmin lataajan toimesta)

Tuotantopäällikkönä oli Pirjo Virta, pää-äänittäjänä toimi Jukka Laaksonen , pitkäaikaisina äänittäjinä Veikko Vasko, Pekka ”Pekko” Niemi ja Hannu Eskola.

 

Äänitarkkailijoina olivat mukana edellä mainittujen lisäksi myös lähes kaikki seuraavat, pääosin freelancereita:

 

Henriksson, Pauli (huoltoinsinööri)

Jokisalo, Matti (mukana v. 1988-1994)

Nisumäki, Aimo

Näkkäläjärvi, Pieti

Oranen, Jirimiko

Savolainen, Jouni

Solonen, Tapio

ETTAN-TV: 

Oy Ettan TV Production Ab käynnisti myös omat TV-tuotannot vuonna 1989.

Noihin tuotantoihin liittyen täällä lisää infoa: http://www.elonet.fi/company/yh4n47/ .

Mukana olivat myös radion puolelta tutut ihmiset kuten Markku Veijalainen, Pirjo Kauppinen, Miia Kaarlonen ja Sikke Sumari sekä Ilari Könönen ja Hans Edin. Tuolloinen uutistoimitus tietysti oli myös mukana.

Ei koskaan sunnuntaina oli myös yksi firman produktioista. Sen klippejä seuraavassa:

http://www.youtube.com/watch?v=Kzu0NJBLSdg

http://www.youtube.com/watch?v=F6Q_yQVI_5E

Päivittäinen makasiiniohjelma Kolmostelevisiolle oli Ettan-TV:n suurin produktio Hans Edinin mukaan.

Miia Krausen (ent. Kaarlonen) muistikuvia aiheeseen liittyen:

Jutut editoitiin Crea Videon tiloissa Eirassa ja itse lähetys tuli Maikkarin studiolta. Mä olin lähinnä sellainen yleishöylä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.