RADIO YKKÖNEN, RADIO ETTAN, RADIO ONE, HELSINKI, 1985-1995, OMAT MUISTELMAT KUUNTELIJANA

Eurohits with Jay Jay:

Ensikosketukseni sain Radio Ykköseen aivan sattumalta joskus huhtikuussa (1990), kun kanava lähetti yhteislähetyksenä Intersport (myös muita sponsoreita kuten Mega (1990) ja Jenkki (1994)) Eurohits with Jay Jay- ohjelmaa myös Radio Pikku-Päkän (myöh. Radio Päkä, Voima-Asema) (täältä kuuntelin aluksi) & Radio Jannen taajuuksilla. Tykästyin ohjelmaan (jossa juontaja Jay Jay Leskinen soitti päivän hittejä, meiltä ja muualta Jenkkejä myöten kuten myös muuten ajankohtaista musiikkia, albumiraitoja sekä piti artisteihin liittyviä kilpailuja (joista voitin mm. Blue moon- kokoelma- CD:n, muut voitot erikseen mainittuina), haastatteluja myös ohjelmassa) aloitin kuuntelun ehkä n. klo 19 (sittemmin klo 18.30) ja aloin kuuntelemaan sitä siitä lähtien jatkuvasti perjantaisin, myöhemmin kuuntelin myös sunnuntailähetyksiä autossamme, jossa Ettan kuului. Myöhemmin n. vuonna 1991 aloin kuuntelemaan ihan Ettanin taajuudelta ohjelmaa (ks. seuraava kappale). Tapanani oli käydä monesti ennen Eurohits:n alkua serkullani pyörällä, olla siellä 2 tuntia ja sitten alkaa kuunnella lähetystä tullen juuri sopivasti paikalle tähdäten siihen. Yhdelläkin kerralla kun saavuin serkultani, laitoin pyörän silloiseen säilytyspaikkaansa ja menin sisälle kuuntelemaan Eurohitsiä. Serkullanikin oli perheineen tapana mökille Puumalaan mennessä kuunnella autossa ko. ohjelmaa, Radio Jannen taajuudelta varmastikin ainakin. Monesti olin äänittänyt sunnuntai- Eurohits:iä kasetille sillä aikaa, kun olin Paippisissa pyöräilemässä, useimmiten veljeni kanssa. Äiti usein oli saanut hommakseen kääntää kasetin noin klo 12:40. Lisää eri lähetysten kohdalla tämän ohjelman osalta muisteluja. Eurohits:iä kuuntelin perjantai-iltaisin, kun muut ikäiseni olivat menopäällä, mikä ei itseäni haitannut, koska ko. ohjelma oli vain niin must juttu kerrassaan. Oma tapani silloin viettää vapaa-aikaani erityisesti, radion tarjonnasta nauttien ja usein myös lähetyksissä soineiden biisien nimiä ylös kirjoittaen. Yhden kerran taisi käydä niin, että olin auttamassa naapurissa mökkeillyttä vanhempaa naista talon lämmityksen osalta ennen kuin Eurohits:n aika tuli. Vai estyinkö hoitamassa tuota tehtävää sen vuoksi ja äitini toimi puolestani, en muista enää paremmin. Varmasti poimin myös Eurohits:stä musiikkiuutisia serkkuni ja kaverinsa kanssa puuhaamaani musiikkipitoiseen, pienilevikkiseen lehteen. Sohvalla/ sängyllä maaten kuuntelin tuota ohjelmaa, riippuen paikasta, joko edellisestä tai nykyisestä huoneestani (laajennus myöhemmin) samassa talossa.

Mieleen jääneitä ohjelmia sisältöjen osalta. Jay Jay kertoi Cherin If I could turn back time- biisin videon herättäneen pahennusta/ ihmetystä, kun ei tiennyt, oliko artistilla pikkuhousut jalassa vaiko ei. Poison- yhtyeen Bret Michaelsin seksitöppäilyistä oli kerran myös juttua, ehkäpä yhdessä sunnuntailähetyksessä, kun kuuntelin autossa liiterimme pihalla radiota.

Isäni pyysi naapurin miehen kerran n. vuonna 1992 katsomaan ongelmaa, kun stereoissa ei Ettan kuulunut ollenkaan. Ei osannut tehdä kuitenkaan mitään. Ei kuulemma kuulunut ko. asema itsellänkään. Vuonna 1991 tultuani kirkonkylästä bussilta, olin ostanut uusimman Suosikin, jossa oli Sebastian Bach varoittavana esimerkkinä pullolla päähän lyötynä. Olin jo aiemmin saman päivän aikana, laittanut radion pallille silloisessa huoneessani ja kirjakasan alle antenni lähellä kattoa. Takaisin tullessa sain sen kuulumaan riittävän hyvin. Tästä huolimatta kuuluvuusvaikeuksia oli jatkossakin edelleen. Kerrankin vuonna 1994/95 laitoin radion yksinään rätisemään uuden saunan lauteille Ykkösklubin aikaan, samalla ulkona jotain puuhastellen, kun ei kuulumaan suostunut millään. Myöhempinä vuosina kuuntelin Ykköstä terassin välikössä, nykyisen toimistoni vieressä, jossa kuuluikin ihan hyvin, mitä nyt ohi kulkiessa vähän rätisi.

Tabermann– ohjelma oli autoradiossa päällä kerran Järvenpäässä ollessani isäni kanssa, hän tunnisti äänen, ehkä oli ko. ohjelmaa kuunnellut aikaisemminkin.

Juha Kakkuri ihmetteli vuonna 1993 jossain parkkimittarilla, kun vanhat pennit eivät käyneet laitteeseen, kun uudet pennit tulivat käyttöön.

Radio Cityn ”Power 96”- lähetyksessä Cowboy Ski totesi yhden soittamansa biisin olevan Radio Ykkösen musiikkia.

Sikke Sumarin toimittamalla Kirpparilla (1994?) joku halusi ostaa Kirkan The spell- kasetin. Kuuntelin tuolloin Ykköstä olohuoneessa, kuten joskus muulloinkin arkena samalla kun puuhastelin kotosalla.

Aamuisin tuli piristävä Finnair:n Euroopan sää.

Veikon Koneen monet mainokset, Jori Sivosen sävellykset tulivat tutuiksi: a-le a-le a-le a-le a-le, Veikolla on kesäale; Vaikk`lompakko olis repale, Veikolla on kesäale, Sen tietää myös Salvador Dale, Veikolla on kesäale; ja Veikon Philips- festivaalit on raivokarnevaalit, olkoon matkasi maali, Veikon Kone. Kuuntele:

Lisäksi Radiobooking:n mainos tuli tutuksi: Kesälomalle, radio olalle, uimarannalle, radio mukaan sannalle, Suomi hyvin voi, kesäradio soi .

Rolexin mainos uutisia ennen tuli tutuksi. Se meni jotenkin näin: ”Tiden är inger, klockan blir sex, Rolex kan inte vara nären.”

Samoin Apu– lehden mainos Paula Koivuniemen laulamana (Esa Niemisen sävellys) on jäänyt mieleen. ”Kun Apua sä tarvitset, se on lähelläsi aina.”

BBC:n London calling– lähetyksessä (usean eri paikallisradion lähettämä) joka maanantai käytiin läpi ohjelman loppupuolella Britannian singlelistan TOP 10 ja uusia tulokkaita sen ulkopuolelta.

Kun kävin rippikoulua vuonna 1991 ja piti sen vuoksi viikonloppu viettää leirillä, odotin pääseväni tutkimaan Hesarin ohjelmatietoja Ettanin osalta innostuneena niin kuin muistelen. Taisin ne sitten nähdäkin.

Fred Couples sanoi mainoksessa jotenkin seuraavasti: ”Hi, this is Fred Couples. If you want to know who drives longest, it`s listen to Radio One.”

Myös Hartwallin Karjalan jääkiekkoselostus sponsorina mainoksista:

”Mies kävelee…

…vihdoin löytyy onni janoisen.”

Eri versioita, Stefan Möllerin tuottamina ja kirjoittamina:

”Mies kävelee janoissaan pitkin katua. Kurkkua kuivaa ja päätä huimaa. Silloin kuulee hän äänen ylhäältä päin, joka lausahtaa viisaat sanat näin: Karjala ykkönen, Jokerit ja sinä, parempaa kolmosta et löydä mitä janota. Karjala tarjoaa sinulle otteluselostuksen. Tarjoasit sinäkin itsellesi Karjalan – Mieto olut ykkönen!

”On janoisen taival tuskainen, mielessä lääke maltainen. Tuoppi tyhjänä molottaa – janoista nyt auttakaa. Kurkusta sanat kajahtaa – Karjala janoisen pelastaa.”

Liike miehille, jotka eivät pidä vaatteiden ostamisesta. ”I`d Rather Be Fishing Than Shopping”: Luovat Palvelut Oy:n tuotantoa.

Telen mainoksissa soivat nämä kappaleet:

Villiviinin Hei mitä kuuluu https://open.spotify.com/track/5yR4XH5YujFJCym1SMZMX3

ja Mikael Anreotin Soitan.

Vuosina 1993-94 Ykkönen lähetti, muistaakseni ainakin Radio Päkän ja Radio Kolmen (varma tieto) tapaan, American Hits in Finland– ohjelmaa, jota veti Dave ”The Rave” Kapulsky  Kerran ko. ohjelma oli päällä mennessämme (1.12.1992/1993?) naapuriin syntymäpäiville illalla autolla. Silloin taisi soida Michael Boltonin To love somebody. Peter Gabrielin Steam, R.E.M:n Drive ja Huey Lewis & The Newsin It`s all right soivat siellä ainakin myös.

Olen muistiinpanoihini merkinnyt kuuleman perusteella että radio-ohjelman toimituksen osoite oli Vesijärvenkatu 74, Lahti Finland. Ehkäpä Rytmiradiokin on sitä näin ollen lähettänyt, viereisellä kadulla (Aleksanterinkatu) toimituksensa sijaiten…

Ira Hammerman mainosti jotain tapahtumaa, jossa toimi illan emäntänä, vuonna 1993/94.

Zetor-klubin mainos, joskus v.1993/1994: Tule tapaamaan suvereeneja, huomiseen uskovia suomalaisia Zetor-klubille.

”Suomi nousuun, traktorit ylös suosta!”

Jonkunlainen Keltsin metsästys, Helsingin Puhelinyhdistyksen Keltaisten Sivuihin liittyen oli mukana myös ainakin viikottain, joskus v. 1994. Ehkä homman nimenä oli bongata puhelinkioski, missä Keltsi oli ja soittaa. Tunnari meni ”Kel-kel-kel-keltaiset sivut”.

Itselleni on jäänyt jotenkin muistikuva, että olisin kuunnellut Ykköstä ja samalla tutkiskellut nimenomaan Keltaisia Sivuja.

Rantarock– tapahtumaa, Virroilla järjestettyä, mainostettiin Ykkösen taajuudella v. 1994, ainakin Haddaway ja Cappella olivat mukana.

Ykköstoiveet– lähetys tuli suorana eräänä lauantaina, ehkä syksyllä 1993, Järvenpään Adultasta, jossa äitini oli tuohon aikaan opiskelemassa. Eräs tuttu oli laittanut siihen liittyvän mainoksen bussikatokseemme. Itse en ollut paikalla kuuntelemassa tuolloin vaan Kellokoskella (serkkuni kanssa) pyörällä. Äitini oli mua varten toivonut Neon 2:n Kemiaa- biisiä ja vähän suutahti, kun pistin ko. biisiä halvalla luullen äidin toivoneen sitä itselleen. Joku naimisiin mennyt Tiina oli toivonut Sig:n Tiina menee naimisiin- biisiä ja joku kolmas Ten Sharp:n You:ta. Nauhalle muistaakseni tuli lähetys otettua.

Safesex– kampanja pyöri Ykkösellä mainion tunnarin kera. Kerrankin olin juuri kuunnellut ko. ohjelmaa, kun lähdin pienelle pyöräretkelle, siellä soi päässäni tuo musiikki.

Reissuradiota tuli luonnollisesti myös kuunneltua ja ihan mielelläänkin. Veli Kärkkäinen yhdisti puhelut muille radioasemille ja kysyi säätä siellä. Yöreissuradiokin lähetettiin aina joskus esim. Jyväskylän Suurajojen aikana vuonna 1995. Sen parissa menin nukkumaan & heräsin aamulla.

Kävin koulun kanssa Helsingissä Hanasaaren voimalassa v. 1990/1991. Meno- ja paluumatkoilla bussin radiossa soi Ykkönen. Esa Niemisen säveltämä tunnari soi taajuudella, jota luokkatoverini matki. Palatessamme, Porvoontien risteyksessä soi Celine Dion:n Where does my heart beat now/ (If there was) Any other way?. Samalla matkalla soi myös Middle Of The Roadin levytys The talk of all the USA

1990/1991 radiosta tuli Intercityn kustantama ohjelma Too fast for you. (tunnari: naisen laulama ”Intercity fast for you, too”). Lähetys, jossa haastateltiin muka- Kikkaa, joka puhui Sukkula Venukseen- hitistä jotain, tuli radiosta, kun olin autossamme menossa Mäntsälän kirkon mäen viereistä tietä alas (ainakin liitän tämän muistikuvan tuohon paikkaan). Naapurin kaverikin myöhemmin, olikohan mulla radio auki, kun hän oli meillä käymässä, naureskeli, että ”poliisit pulassa”, kun ohjelman mainoksessa 2 poliisia yritti huitoa jotain kekeä pysähtymään ja toinen kysyi hädissään toiselta, ehtikö tämä saada rekkaria ylös.

Osallistuin Sam Hit Parade– ohjelman kilpailuun (miespuolinen juontaja) vuonna 1991, jossa piti tietää biisin nimi ja esittäjä soitetuista pätkistä. Voitin skaban ja paikallisen firman pakettiauto toi Sam- tuotteita pussillisen kotiini.

Radio-1 mainosti v. 1991 uutuuslevyjä: Huey Lewis & The News- yhtyeen Hard at play:tä (Couple days off ja It hit me like a hammer) ja Michael Bolton:in Time, love & tenderness:iä. Boltonilta soitettiin mainoksessa pätkät biiseistä: Love is a wonderful thing, When a man loves a woman & Time, love and tenderness.

Yleensä heti ammattikoulusta tultuani kuuntelin Säkki auki– ohjelmaa. Kerran, kun vanhemmat olivat hakeneet minut perjantaina, klo 15 kuuntelin Mäntsälän ent. Shell:n kohdalla, kun voimalla kuului Säkin toivotus ”Hyvää iltapäivää!”. Hän sanoi myös monesti ohjelmansa lopuksi, että ”Pitäkää huolta itsestänne älkääkä kaatuko”. Ko. ohjelman lähetyksissä oli kilpailuja mukana. Tunnarina toimi noissa osuuksissa Led Zeppelinin esitys Whole lotta love. Isäni huomion kautta tajusin tämän tavan, heti radion ääreen koulun jälkeen, olevan irtiottoa koulumaailmasta.

Teleskooppi, Reidar Wasenius, ma, 1993?

Taustalla soi ohjelmassa Double:n hieno biisi Captain of her heart. Ohjelman päätteeksi kuului Telen mainos ”Illalla alla tähtien ja kuun kuuntelee Telee”

Dancebeat, D.J. Kaippa, la ? 199?

Tunnin miksaus, jonka äänitin kokonaan, mukana tunnari Hittiasema Radio Ykkönen, flipperin ääni ja naisen kirkuna ”You`re f****n` asshole!”

Mansikoita kermavaahdolla, kesä 1993

Lähetyksessä oli Musamaraton, jossa soitettiin kolme biisiä peräkkäin lyhyinä pätkinä ja ne piti tunnistaa, tai vissiin edes joku niistä. Soitin kilpailuun, mutta mokasin Jamiroquain kahden biisin kohdalla. Kyseessä ei ollut vissiin eka hitti Too young to die vaan biisi Blow your mind. Myös Steve Miller Band:n Wide river oli mukana kerran tässä osiossa.

My Card 8 kärjessä– ohjelma lähetettiin keskiviikkoiltaisin vuonna 1991 ja sitä toimittivat nuoret mies ja nainen. Ko. ohjelman lähetyksissä muistan ainakin seuraavat biisit kuulleeni: Bryan Adams/ Everything I do (I do it for you), Kirka/ Kauneimmat lauseet ja Frederik/ Miesstrippari.

Vuorenhuiput– ohjelmassa Tuija Wuori-Tabermann haastatteli Vexi Salmea liittyen Siniset mokkakengät-romaaniin, syksyllä 1993. Toimittaja luki otteita ko. teoksesta kysyen esim. kun Vexi kertoi Irwinin käyneen käsiksi naisihmisen takapuoleen poikien yhteisinä Saksan aikoina, että ”mikäs esine se semmoinen on” johon Vexi totesi että he olivat vasta opettelemassa koskemaan pehmeisiin, pyöreisiin paikkoihin. The Beatlesin ensikuuleminen paikallisessa baarissa oli tarinoissa mukana myös ja Vexi totesi nauraen että kyllä myöhemmin heidän tahtiinsa puntti alkoi vipattamaan sitten. Elviksen In the ghetto soi ohjelmassa ja sen esittäjään liittyen oli myös hauskaa kuultavaa yhteydessä tuohon biisiin tahattomasti. Beatlesiltä taisi soida Love me do. Kirjan lopputekstien lukemisen jälkeen toimittaja kysyi Vexiltä, että ”Niinhän sitten tehtiin, vai mitä Vexi?” Johon Vexi totesi että ”Irwin kävi ensin intin ja sitten sattui onnistumaan tämä (Suomen) sekaisin paneminen, eikä käsitys…” (nauhan lopun päälle olin äänittänyt epähuomiossa muuta sittemmin). Hamppari ja mä, kaksi juuri puberteetin ylittänyttä nuorta poikaa, kuten toimittaja totesi naureskellen. Irwinin esiintymisestä kaljapalkalla myös Vexi kertoi ja ehkä matkasta naimaan Schwenningeniin.

Aurinko Jaffa HOT 100

Ensimmäistä kertaa kuuntelin ko. ohjelmaa ollessani Mäntsälän Nummisissa erään talon pihassa autossa istuen veljeni kanssa, isäni asioi talossa sillä aikaa. Siellä soi ainakin Bat & Ryydin Ehtaa tavaraa. Myöhemmin vuonna 1992 lähetystä juonsi D.J. Minttu, jonka juontotyylistä en innostunut. Hän halveksi Mattia & Teppoa myös. Näiden albumi Jää mun luo oli tuolloin listalla. 

American TOP 40 with Shadoe Stevens. 

Helmikuun loppupäivinä vuonna 1990 lueskelin Helsingin Sanomia, naapurissa käydessäni äitini ja veljeni kanssa ja kiinnostuin Ettanin ohjelmatiedoista löytyneestä American TOP 40-ohjelmasta. Kiinnostusta kanavan osalta oli sitä ennen alkanut tulla, kuuluvuutta vain ei ollut joka paikassa riittävästi. Kuuntelinkin ohjelmaa sitten ensin autoradiosta liiterimme pihalla, jolloin siellä soi jokin biisi Rick Springfieldiltä ja David Cassidyn Lyin` to myself. Vuonna 1992 en innostunut kun suomalainen juontaja spiikkasi Shadoen juontojen päälle ja pian sitten jätinkin ohjelman kuuntelun toistaiseksi. Sir Mix-A-Lotin Baby got back ja Gin Blossomsin Hey jealousy olivat tuolloin listalla ainakin sekä Regina Bellen & Peabo Bryconin Whole new world. Tapanani oli listan viiden kärjen osalta tehdä veikkauksia heti siihen asti edettäessä Coca-Colan voimalla, kuka sitten voittikaan. 9.4.1994 olin Järvenpään Järvenpää-talolla runoillassa, mukana oma runoni esitettynä, isäni kanssa paikalla kuulemassa. Paluumatkalla tulimme Terholan kautta ja siellä jotkut hurjastelivat avotraktorilla. Sen jälkeen kotiin tultuani kuuntelin A.T. 40:a jossa Shadoe kertoi innostavan uutisen, Neal Schonin tulevan lähetykseen haastateltavaksi piakkoin. Tosin tuota lähetystä en kuunnellut koska olin siirtynyt Radio Suomen puolelle siihen mennessä. 

Radio-1 ja Radio Suomi alkoivat vuorotella loppuaikoina, yhä pitempään viivyin myöhemmin Suomessa, koska kyllästyin Ykkösen jatkuvaan samojen hittien syöttöön, vaikka hyvää musiikkia sieltä tulikin siitä huolimatta. Torstaina 30.11.1995 kuulin radiosta (Radio Suomi) Ykkösen olevan menossa konkurssiin. Ettanin viimeisenä elinpäivänä, torstaina 14.12. 1995, ajattelin mennä viimeisen kerran käymään taajuuden ensimmäistä haltijaa kuuntelemassa, ehkä pikaisesti poikkesin, minun piti kuunnella Ylioppilaskunnan Laulajien laulua & Pirjo Kauppisen päättäjäissanat myöhään, mutta jäi kuuntelematta.

Minulla oli tapana kuunnella Ettanin aamulähetyksiä (kuten muidenkin radioasemien vastaavia) ennen kuin nousin ylös aamuisin tavallisesti. Jos nukahdin, biisit tulivat uniin ja myöhemmin olen useaan otteeseen nähnyt unta, että Radio Ykkönen olisi edelleen toiminnassa kuitenkin, kuunnellen sitä unessa…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.