SAIMAAN AALLOT/ RADIO JANNE/ RADIO 957, MARJUT KEMILÄINEN, MUISTELMIA

Saimaan Aallot (aseman esittely ohjelma: http://www.mixcloud.com/magomusa/radio-lokki-radio-saimaan-aallot-introduction/ ) 

Marjut Kemiläinen: 

Menin Lappeenrantaan yliopisto-opintoihini (JKL) kuuluvaan pakolliseen toimitusharjoitteluun toukokuussa 1994. Paikallisradio oli hyvä käytännön koulu radiotyöhön, siellä sai tehdä kaikkea. Juonsin vuorollani suoria aamu- ja iltapäivämakasiineja, toivekonsertteja, tein muiden toimittajien vetämiin lähetyksiin suoria reppareita lähetysautolla ympäri maakuntaa, kirjoitin uutissähkeitä, luin uutisia, tein ja leikkasin juttuja nauhalle, siis kelanauhalle tuolloin. Parasta oli se, että toimittaja sai vielä tuolloin valita musiikin omiin ohjelmiinsa. Näin pystyi luomaan tunnelmia ja yhdistämään musiikin teemallisesti juttuihin tai sisältökokonaisuuksiin. Tylsintä oli tehdä teostoraportteja. Työporukka oli pieni ja tiivis niin töissä kuin vapaa-ajalla.

Harjoittelun jälkeen jatkoin radiolla freelancerina silloin, kun yliopisto-opinnoista oli lomaa tai muuten opinnot antoivat myöten. Radion alasajon aikaan siirryin lähemmäs kotikulmia Hämeenlinnan Radio Janneen vuonna 1996. Työnkuva oli sama. Jannessa minulla oli Sateenkaaren Pää niminen oma ohjelma, jossa paikkakunnan tunnetut henkilöt veivät minut suosikkipaikkaansa. Siellä tehtiin haastattelu ja väliin kuunneltiin haastateltavan toivomaa musiikkia. Työskentelin Jannessakin freelancerina opintojen ja myöhemmin muiden freelancer-töiden ohella. Pian tekniikka ja formaattiradio alkoivat vallata alaa, ja toimittajan määräysvalta soitettavasta musiikista ja lähetysvirran rakenteesta alkoi valua tietokoneiden käsiin. Vuonna 2000 sain vakituisen työpaikan Hämeenlinnasta Hämeen ammattikorkeakoulun tiedottajana. Tässä asemassa jatkoin radion tekemistä toimittamalla viikoittaista Huippuja Hamkista –ohjelmasarjaa ammattikorkeakoulun ajankohtaisista asioista.

Paikallisradio oli upea media sellaisena, kun se ”vanhaan hyvään aikaan” oli: ihmisläheinen, paikallinen, ketterä, helposti lähestyttävä, omaleimainen. Formaatit ja ketjuuntuminen pilasi kaiken sen hyvän. Suurimpana tragediana kaiken kaikkiaan pidän tamperelaisen Radio 957 lakkauttamista. Etenkin 80-luvun lopulla se oli ystäväni, rakastin sitä radiota tuolloin. Yläasteen matikantunnilla samanhenkisten kavereiden kanssa piirrettiin radion ohjelmakarttoja vihon kanteen ja välitunnilla puhuttiin ohjelmista, niiden toimittajista ja musaohjelmia vetävistä dj:stä. Radio 957 sytytti 80-luvun lopulla kipinän, joka sai hakeutumaan alalle. Nykyradiot ovat tehokkaasti sen kipinän sammuttaneet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.