RADIO 103,4, MÄNTSÄLÄ, 1990-2002: INFOA JA TIMO T.A. MIKKOSEN MUISTELMIA

RADIO 103.4 (Mäntsälä, 103.4 MHZ, 1990-2002 (Metroradio osti Tuire Mikkonen Today- yhtiön osakkeet)

Osoite: Koskenranta, Mäntsälä

Lähetysajat: ma-to 6-18, pe 6-22, la 9-22, su 14-22

Lähetysteho: 300 W

Etelä-Mäntsälä: NMT-masto (25E1260N34) 180 m.

Ohjelmansiirto: linkki

Studiot: 1

Kuuntelijapotentiaali: 150.000

Toimiluvan haltija: Timo T.A. Mikkonen Today Oy

TEKIJÄT:
Mikkonen, Timo T.A. (toimitusjohtaja, omistaja)
Mikkonen, Terhi
Mikkonen, Tero
Mikkonen, Tuire (talous- ja hallintojohtaja, omistaja)
Mikkonen, Virpi

Rutonen, Matti (uutistoimitus)

Mainosta:http://yourlisten.com/magomusa/radio-1034-commercial https://youtu.be/GTZ2istok64

Timo T.A. Mikkosen muistelmia:

RADIO 103,4
VIRITY TAAJUUDELLE, SUOMENLAHDELTA SALPAUSSELÄLLE
KANTRIRADION URANUURTAJA SUOMESSA JA EUROOPASSA

Oy Timo T.A. Mikkonen Today Oy sai radiotoimintaluvan valtioneuvostolta vuoden 1989 lopulla. Toiminta päätettiin aloittaa kesän alussa 1990. Radio 103,4 – nimi vanhan nelostien mukaan ja tarjolla olleiden taajuuksien perusteella – aloitti toimintansa 1.6.90.
Radio 103,4 lähetin sijoitettiin Nummisten etelärajalle, moottoritien varteen. Kuuluvuus oli maantieteellisesti erinomainen, Suomenlahdelta Salpausselälle. Yhteydenottoja tuli niin Virosta, Lahdesta, Lohjan harjulta kuin itäiseltä Uudeltamaaltakin.
Radio 103,4 päätti keskittyä kantri- ja popmusiikkiin. Se suuntasi paikallisen ja alueellisen
yleisön lisäksi etenkin tiellä kulkeviin. Pääkaupunki- ja Lahden seudun välillä liikkuvat olivat tunnin verran sen kuuluvuusalueella. Radio 103,4:n tunnus äänitettiin Teksasissa, Yhdysvalloissa. Timo T.A. Mikkonen oli kutsuttu
Country Music Associationin jäseneksi jo 1970-luvulla. Yrityksen kantrilevystö oli mittava jo ennen radiotoiminnan alkua.

Timo T.A. Mikkonen oli aloittanut mediauransa 1960-luvun lopulla myös radion parissa. Hän oli hankkinut American Top 40 -ohjelmien Suomen oikeudet jo 80-luvulla, kun kaupallinen paikallisradiotoiminta ali alkamassa. Oman radioaseman mukana American Top 40- ja American Country Countdown -ohjelmien itsenäisestä tuottamisesta tuli Radio 103,4:n tavaramerkkejä. AT40:n perustaja ja ääni Casey Casem vieraili myös Hollywoodista käsin 103,4:n taajuudella.

Viikoittaista nelituntista “Amerikan Top 40”- listaa emännöivät menestyksellä Terhi ja Virpi viiden vuoden ajan lauantaiaamuisin (ensiesitys). Tuore CD-levyaineisto tuli suoraan kuriiripostina Yhdysvalloista. Radio 103,4 oli Suomen ensimmäinen kantriasema.

Radio 103,4 tuotti muitakin suosittuja ohjelmia. Timo T.A.:n perjantai-iltapäiväisin suorana lähetetty nelituntinen “Amerikan Kantrilista” oli suunnattu niin kuuluvuusalueella asuville kuin ohikulkeville. Radio 103,4:sta tuli koko Suomen kantriasema myös siksi, että ohjelmasta tuotettua taltiointia käytettiin parhaimmillaan 16 radioasemalla Suomessa, Lapin porteilta Turkuun ja Kaakkois-Suomeen.

Radio 103,4 seurasi myös liikennettä ilmasta. “Lentävä Tero” päivysti viikonloppuliikenteen päällä ja raportteja antaen. “Suomi juoksee”-tapahtumia seurattiin useina vuosina myös sekä mukana juosten että taivaalta katsoen. 10km:n osuus  Ostopörssiltä  Nummisiin kuului heinäkuun alussa vakio-ohjelmistoon useina vuosina.

Radio 103,4:ssa kutsui myös – ensimmäisenä Suomessa – sekä Uudenmaan yrittäjät että Mäntsälän seudulla kesäänsä viettävät tunnetut kansalaiset studioonsa. Liikenneministerit Pekka Vennamo ja Ilkka Kanerva, puolustusministeri Elisabeth Rehn ja Uudenmaan läänin maaherra Eeva-Riitta Siitonen vierailivat Radio 103,4:n vieraina studiossa. Pääministerit saivat myös tavan takaa soiton 103,4:n studiosta Harri Holkerista Esko Ahoon.

Urheilun supertähdet, kuten Ari Vatanen, Lasse Virén ja Pauli Kiuru vierailivat 103,4:n taajuudella usein. Rallikilpailuja selostettiin tavan takaa, samoin Radio 103,4 oli kisaradiona valtakunnallisessa Myrskylän Lassen Hölkässä kisaradiona useammankin kerran.

Oy Timo T.A. Mikkonen Communications´in tv-tuotannot tuottivat myös radioaineistoa ja päinvastoin. Mäntsälän Lavan kanssa syyskaudella 1990 vierailevat viihdetaiteilijat aloittivat keikkansa kuulumisineen Radio 103,4:n studiossa.

Jo edesmenneet Irwin Goodman (Antti Hammarberg), Kikka (Kirsi Viilonen), kuten myös yhä vahvasti viihteen maailmassa toimivat Tapani Kansa, Erkki Liikanen, Matti ja Teppo, Anita Hirvonen, Rainer Friman ja Eino Grön kävivät vieraina unohtamatta tangokuningatar Arja Korisevaa, josta tuli saman syksyn aikana todellinen superkuuluisuus.

Radiovierailut tallennettiin myös kuvanauhalle ja TTAMC tuotti niistä PTV:lle tv-sarjan “Tähtihetki vastapäätä Timo T.A.”. Suosittu tv-sarja on edelleen nähtävissä myös DVD-sarjana “Viihteen tähtihetkiä 1-6”.

Kun vuosina 1993-1997 joka keskiviikko esitetty 212 osainen talkshow “Illan päätteeksi Timo T.A.” alkoi kesällä 1993, siitä tuli myös säännöllinen radio-ohjelma Radio 103,4:ssä. Sitä esitettiin aluksi suorana lähetyksenä myös Tampereella ja Jyväskylässä. Tunnin talkshow oli radioversiona, lämmityspuolituntinen mukaan lukien 90 minuutin pituinen. Vieraina olivat maan – ja vuosituhannen vaihteen – tunnetuimmat äänet ja kasvot jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothista viihteen, kauneuden, urheilun ja politiikan ykköskentällisiin. DVD-sarjana TTAMC 1-3 ovat saatavina “Isänmaan puolustajat” haastattelut: Adolf Ehrnrooth, Reino Lehväslaiho ja Ritarit & Rokka – Viljami Pylkäksen, Rokan esikuvan ainoa tv-esiintyminen.

Aktiivinen yhteistyö niin Mäntsälän kunnan kuin Mäntsälän ja sitä ympäröivän yritysmaailman kanssa kantoi aikansa. Kun MTV ja Sanoma Yhtiöt saivat valtakunnalliset toimilupansa, Radio 103,4:n voimavarat ehtyivät. Paikallisradiotoiminnan koko luonne muuttui. Timo T.A. Mikkonen kuului vuosia Suomen Paikallisradioliiton hallitukseen ja pääsi vaikuttamaan mm. siihen, että nyt koko maassa toimivaa RDS-hälyytysjärjestelmää ei maksatettu kokonaan alan pienyrittäjillä. Tekijänoikeustaisteluissa tuli edes kohtuullisuusratkaisuja, ei vain tappotuomioita!
Kun Radio 103,4 aloitti 1990, musiikkia soitettiin vielä usein vinyylilevyiltä. DAT-tallennus mahdollisti pienelle asemalle sen, että ohjelma-aineistoa pystyi saattamaan taivaalle 4 tunnin vaihtovälein. Radio 103,4 “Jouluajan musiikkivuorokausista” tuli ensimmäinen alallaan Suomessa. Perhe Mikkosen monipuolinen radiokokemus ja mediayhteydet tekivät Radio 103,4:n toiminnasta huomattavasti “kokoaan suuremman radion”.  Kun musiikin lähetystoiminta siirtyi tietokoneaikaan 1900-luvun lopulla, tilanne oli jo ratkaisevasti muuttunut.

Valtiotieteen maisteri Timo T.A. Mikkonen lopetti toimintansa Radio 103,4:n puitteissa elokuussa 2000. Myöhemmin hän on, muun mediatuotannon ohessa, usein vieraillut eri radioasemilla ja tuottanut radiosarjoja ja -ohjelmia,  mm. RadioNovalle ja Yleisradiolle. Mikkonen jatkaa edelleen CMA:n jäsenenä ja on valitsemassa vuosittain palkittavat kantriartistit,  kuten elokuva-alan edustajatkin Oscar-voittajat.

Radio 103,4 itsenäinen ohjelmatoiminta loppui 2000-luvun alussa, mutta moniin kuulijoihin jäi muistojen radioaalloille pysyvä tallennus!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.